Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън е решил как САЩ ще отговорят на атаката с дрон в Йордания

Президентът на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън, заяви, че е взел решение за това какъв ще бъде отговорът на САЩ на атаката с дрон в Йордания, при която загинаха трима американски военнослужещи, а десетки бяха ранени.

Американският президент потвърди за взетото решение в отговор на въпрос на репортер на CNN, но отказа да предостави повече подробности.

Атаката доведе до първите жертви сред американските военнослужещи от началото на войната Израел-Хамас на 7 октомври, в резултат на атака от подкрепени от Иран въоръжени групировки. Натоварен с експлозиви дрон се взриви близо до малка логистична военна база североизточна Йордания, причинявайки смъртта на трима военни и ранявайки близо 40 други войници.

Американската администрация се опасяваше от подобно развитие на нещата, тъй като такава ситуация изисква силен американски отговор, който може да доведе до разширяване на конфликта в целия регион.

Президентът Байдън заяви, че държи Иран отговорен, защото те са доставили оръжията на групировките, извършили атаката, но също така отбеляза, че не желае да ескалира напрежението с Ислямската република с думите "Не мисля, че имаме нужда от по-широка война в Близкия изток". След инцидента в Йордания администрацията на Байдън е подложена на критики от републиканците, че не е предприела достатъчно мощни действия срещу подкрепяните от Иран групировки за техните атаки.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна