Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с Гърбача: Последният майстор на хайдушки носии

Иван Тонев - Гърбача
Снимка: facebook/ivan.tonev.96

Преди повече от 10 години, вдъхновен от идеята за запазване на българската традиционна култура и народния стил, Иван Тонев – Гърбача създава с група ентусиазирани приятели Сдружението "Хайдути". В този момент той не може да намери хайдушко облекло, което отговаря на неговите очаквания, и решава да го изработи сам.

За да се научи как да изработи тези стилни дрехи, Тонев се обръща и към майстора Стойна Кръстанова, който е един от основателите на Задругата на майсторите.

В ефира на "Нашият ден" Иван Тонев споделя и част от своята работна история. Той разказва за абаджийството - производството на дебела вълна от плат, известна като "аба". Този плат се тъче на стан и има дълга история в българската култура. По неговите думи от византийските хронисти се споменава, че на българските земи се произвеждал груб вълнен плат.

През Възраждането, освен производството на аба, абаджиите са шиели и горни връхни дрехи. Някои от тях са изработвали не само мъжко, а и женско облекло, сукмани. С течение на времето, с появата на фабрично изтъканата вълна и платове, абаджиите са започнали да работят с тях. Някои от тях са станали известни като "терзии" и са изработвали дрехи както по поръчка, така и за продажба. Този вид занаят се е практикувал и по два начина - чрез дюкяни и домошари, които обикаляли от къща на къща и от село на село, предлагайки своите услуги.

Гърбача, както наричат Иван Тонев, отбелязва в предаването, че най-голямата му гордост е да види как хората носят носиите, които създава, и именно това е голямата му награда.

В настоящия момент Иван Тонев продължава да изработва горни връхни дрехи, като ги предлага за музиканти, певци на народна музика, за възстановки и на частни лица. Този начин на работа позволява на българските традиции и ръчни умения да продължават да съществуват и да се предават на следващите поколения.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: facebook/ivan.tonev.96

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени