Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руйно вино, змейове, мечки и фолклор – Делчево празнува заедно с общини от Северна Гърция

Снимка: БГНЕС

През почивните дни в Делчево безплатно ще се лее руйно вино от две селски чешми. Кацнало на ръба на планината, гоцеделчевското селце отдавна се е наложило като туристическа атракция заради старинната си архитектура и красивите гледки към върховете на Пирин и отсрещните Родопи. Делчево е богато на традиции, а сред най-популярните е празникът на виното, който от 20 години представя един от най-старите местни поминъци – винопроизводството.


Тази година събитието се провежда на 3 и 4 февруари, т.е. между деня на Св. Трифон (1 февруари) и Трифон Зарезан по стар стил (14 февруари), когато празнуват лозарите и винарите.


Началото ще бъде дадено с възстановката "Прогонване на мечката от лозята" с участие на кукерската група на село Мусомище. След което ще започне най-дългоочакваният момент от любителите на виното – конкурсът за най-добър производител на вино и ракия. Традиционно в надпреварата се конкурират и участници от съседните гръцки общини Драма, Кавала, Като Неврокопи, Просочани и пр. "Това са предимно любители, а не професионалисти. Те са от България и от Северна Гърция", казва за Радио България Иван Панайотов, кметски наместник на Делчево. И още:

"Характерното за този конкурс е, че се събират около 120-150  мостри (вино и ракия) от гоцеделчевския регион, от региона на Драма, Кавала и други места на Северна Гърция. Тази година имаме и мостри от София, Благоевград и Мелник. Състезателите са хора, които сами си произвеждат домашно вино и искат да участват в конкурса ни, защото смятат, че тяхното вино е най-доброто. Надпреварата е напълно анонимна, а комисията – безпристрастна. Съставена е от 20 души – предимно енолози, агрономи и пр. от България и Гърция."

Дегустацията на предоставените за участие в конкурса вина и ракии ще се проведе на 3 февруари от 12.00 часа в "Делчовски хан". А кулминацията на празника е на 4 февруари /неделя/, когато всички ще се съберат на лозята, в местността "Баира" край селото. Там ще се проведе първото ритуално зарязване на лозите и напояването им с вино. По традиция в ритуала се включват между 150 и 200  участници в народни носии. Зрелището събира многолюдна публика от целия регион, включително и от съседните гръцки общини.

На всеки празник на виното в Делчево има и възстановка "Змейова женитба". Според местната легенда змей откраднал  най-красивата селска мома и оттогава в замяна, звярът пази селото от зли сили, а хората му отдават почит чрез подобни възстановки. Кметският наместник Иван Панайотов обещава добро настроение и интересни спектакли. В програмата ще се представят фолк групи от близките села Мусомище, Баничан, Абланица, както и танцова формация "Гайтани" от София. "Очакваме потвърждение от група гайдари от съседното гръцко село Кали Вриси да се присъединят към програмата" – казва Панайотов.

Делчево разполага с няколко къщи за гости в типичен старинен стил, оборудвани с всички модерни удобства. В селото има и 3 ресторанта, а също и две екопътеки, които дори сега, в разгара на зимата, са проходими и отвеждат до красиви планински кътчета, твърди кметският наместник на Делчево.

"Едната екопътека тръгва от Делчево и стига до Делчовските ливади. Тя е най-добрата, защото няма натовареност, върви се по равен път през гората към 45 мин. е в едната посока. Другата пътека е за екстремно изкачване до връх Св. Костадин. Там има параклис и отнема час и половина в едната посока. Но пък от вр. Св. Костадин се откриват много хубави гледки към цялото Неврокопско поле, включително и към Родопите и всички накацали по склоновете села" – казва ни Иван Панайотов.

Вижте още:

Снимки: Община Гоце Делчев , БГНЕС (архив), стопкадър YouTube /WebMarker
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна