Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 527

Сюита за свободата на творчеството

Андрей Чертов и Емил Янев (от ляво надясно)
Снимка: БНР

В епизод 527 "Трамвай по желание" среща своята публика с режисьора Андрей Чертов.

Повод за гостуването на Чертов е неговият документален проект "Сюита за белия клавиш". Незавършената лента е свързана с естрадната звезда от 60-те години на ХХ век Константин Казански, който от десетилетия живее във Франция. Основният въпрос е защо лентата не е завършена. А това е така, защото в процеса на работа между Чертов и Казански възникват различия, а впоследствие и непреодолими разминавания за характера и предназначението на филма. 

Андрей Чертов е сценарист, режисьор и продуцент на проекта, защитен от него и финансиран от Националния филмов център. По думите на автора, образът във филма – Константин Казански – се отклонява от първоначалната и одобрена от самия него идея на сценария и настоява той да бъде изцяло посветен на неговия творчески път – нещо, което не съответства на концепцията на режисьора. Така се очертава  поредният абсурд – филмът да просъществува в две различни версии.

Следват спорове за финансови компенсации, които в крайна сметка спъват реализирането на един тригодишен творчески труд. Но тези спорове провокират Чертов да разсъждава за свободата на словото и свободата на твореца, за общоприетите постулати в свободния творчески процес, за обекта и субекта в изкуството, за това кой е кокошката и къде е яйцето, според вечния парадокс.

Екипът на "Трамвай по желание" се надява под едно или друго заглавие, под една или друга форма, лентата на Андрей Чертов да получи своите срещи с публиката, която да бъде меродавният арбитър в казуса.

Константин Казански е поканен да гостува в "Трамвай по желание", където да защити своята позиция в спора или да участва в пряка дискусия с режисьора Андрей Чертов.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна