Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са унищожили 10 дрона и ракета земя-въздух на хутите

Хутите твърдят, че директно са поразили американския кораб

Бойци на хутите край джамията Шааб в Сана, Йемен, 14 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са унищожили 10 дрона в Йемен, които са били готови за пускане. Това съобщи късно снощи американски официален представител на фона на ескалиращото напрежение от войната в Газа, разпространяващо се в региона. Американската армия заяви също, че е унищожила и ракета "земя-въздух" на йеменските бунтовници хути. По-рано хутите обявиха, че са изстреляли ракети срещу американски търговски кораб, който според тях плавал към израелско пристанище.

Говорителят на хутите Яхя Сари заяви в социалните мрежи, че ракетите "директно са поразили американския кораб" в Аденския залив. Британската компания за морска сигурност "Амбри" съобщи, че търговски кораб е бил поразен от ракета, изстреляна от територията на Йемен. Според данните, на борда на плавателния съд е имало експлозия. 

Американската армия не е потвърждавала, че американски кораб е бил поразен. Тя съобщи само, че вчера е унищожила ракета "земя-въздух" на хутите, която е била готова за изстрелване от територията на Йемен и е била потенциална заплаха за американски самолети. Не се уточнява за какви самолети е имало опасност - за граждански или военни. Междувременно високопоставен служител в сферата на сигурността, базиран в Бахрейн, съобщи, че Вашингтон е унищожил 10 дрона в Западен Йемен, готови за пускане.

По данни на Пентагона хутите, които контролират голяма част от територията на Йемен, от 19 ноември досега са извършили над 35 атаки срещу плавателни съдове в Червено море и Аденския залив, с което смутиха морския трафик в район, който е от ключово значение за световната търговия. Хутите настояват, че целта им е да пречат на съдове, свързани с Израел, да плават край бреговете на Йемен и изказват солидарност с палестинците в ивицата Газа, където Израел се сражава с ислямисткото движение "Хамас".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна