Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско движение "Будител": Защо професионалното образование е толкова важно?

| обновено на 01.02.24 в 12:01
Посещение на ученици от СУ "Черноризец Храбър" във фирма BTL Industries Bulgaria
Снимка: gdbuditel.bg

В интервюто за "Нашият ден", Георги Петков, изпълнителен директор на чешката компания BTL и съосновател на Гражданско движение "Будител", споделя своята вдъхновяваща мисия и ангажимент към образованието в България.

"Будител" се ражда от идеята, че образованието и възможностите за развитие на децата не трябва да зависят само от държавата и случайни събития. Георги Петков и неговите приятели решават да вземат инициативата в свои ръце и да вдъхновяват младите хора, предоставяйки им информация за различните професии и възможности пред тях.

По думите на Петков движението се фокусира върху разясняването на децата за множеството професии, които могат да изберат и какви възможности им предоставят. Професионалисти от различни сфери – като актьори, предприемачи и търговци – се включват активно, като споделят своите опити и знания с младите хора. Освен това децата имат възможността да посещават предприятия, където могат да видят професиите в практика.

Една от дългосрочните цели на Гражданското движение е да направи професионалното образование по-популярно в България. Този подход има за цел да предотврати ситуации, в които младите хора влизат в университета, без да знаят точно каква професия искат да преследват. Чрез по-ранното запознаване с различните професии, децата ще могат да се ориентират по-добре и да изберат пътя, който им подхожда.

"Будител" активно се включва и в помощ на млади хора, които се нуждаят от специфични професионални умения и квалификации. Проектите, подкрепяни от Георги Петков и "Будител", предоставят обучение по готварство, фризьорство и дървообработване за младежи от социални услуги. Това им дава възможност да придобият не само знания, но и квалификации, които да им помогнат в бъдещата професионална реализация.

"Голямата крачка за българското образование ще дойде тогава, когато обществото е помагало на училищата", казва Петков.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна