Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йосиф Хамед и Милена Арав от Менса - България за нашето IQ и за ролята на изкуствения интелект

Йосиф Хамед и Милена Арав
Снимка: Мая Данчева

Искаме или не, ние вече живеем в бъдещето. Новото време подлага на изпит всички ценности, които човечеството е култивирало досега – знанията, уменията, възможностите за развитие. 

Напредъкът във възможностите на машините и появата на изкуствения интелект ще поставят хората в нова конкурентна среда, ще са нужни нови адаптивни възможности, нови способности, които ще предизвикват нашия интелект да работи в силно технологизирана среда. Какво означава това. Колкото по-интелигентни стават компютрите, толкова повече знания ще бъдат предоставяни на хората

"Личният коефициент на интелигентност вече не се измерва в точки, както преди, сега в международен аспект, тъй като тестовете са различни, IQ-то може да е различни точки и те не могат да се сравняват, затова вече отпадна представянето в точки и се възприе персентил, като членовете на Менса са в 98 персентил, тоест в горните 2%, сподели в "Нощен Хоризонт" Милена Арав, заместник-председател на Менса – България и носител на годишната награда на Менса за изключителен принос за 2023 година. 

"В 50% попадат най-голяма част от населението на Земята и личният резултат е вече в персентил, за да може да бъде съпоставен с резултати от други тестове. А за мен IQ е бързина и схващане.

"За мен IQ-то или точките, или персентилите, които получаваме в резултат на теста, според мен измерва нещо като способност да виждаме модели, модели на информация, които можем да подреждаме в конкретни структури. И да си представяме, че нещата, които виждаме, информацията, която възприемаме е взаимосвързана и можем да изваждаме най-важните неща от нея, а не да възприемаме цялото нещо", каза за "Хоризонт" Йосиф Хамед, член на Управителния съвет на Менса – България

Йосиф Хамед и Милена Арав работят с деца и младежи в областта на интелекта.


Менса - България е локален клон на Менса – най-старата международна организация на хората с висок коефициент на интелигентност (IQ). В нея членуват хора от различни възрасти от почти 100 държави по целия свят.

Ако се върнем назад във времето, през 19 век са правени първите опити за измерване на човешката интелигентност. Смешно или не от днешна гледна точка, но тогава се е смятало, че интелигентността е в пряка зависимост от големината на мозъка. Днес интелигентността се измерва с тестове. Те показват способността ни да разсъждаваме, да анализираме, да синтезираме информацията, логическото и абстрактното ни мислене. Т.е. интелигентността е гаранция за нашата адаптивност и по дефиниция – Способността за вземане на адекватни решения в непознати ситуации.

Милена Арав се занимава с икономика и работа с деца, а Йосиф Хамед с програмиране и изкуствен интелект. 

"Начинът, по който на мен ми харесва да си представям изкуствения интелект е, че той е нещо като алгоритъм, нещо като "черна кутия", в която вкарваме и изкарваме информация. Работата на инженерите, които се занимават с обучаването на модели на изкуствен интелект, всъщност е да намират информация, върху която поставят съответни етикети и учат тази "черна кутия" да възпроизвежда етикети за неразпозната информация. Изкуственият интелект може да върши много добре някаква конкретна работа, на която сме го научили, но не е задължително да способен да репликира, това, което човек прави в истинския живот", каза още Хамед. 

"Високото IQ се определя и от връзките между невроните на мозъка, наследствения ни фактор, средата, но като цяло не може да се развива, то е даденост. Затова и при нас в Менса - България има ограничението човек да се яви само два пъти на теста за интелигентност и на нашия сайт има безплатен примерен тест, но когато човек иска да стане член на Менса, трябва да дойде на тест при нас", сподели Милена Арав. 

Тази събота има провеждане на тест в три града в България - София, Варна и Пловдив. Все още може да се запишат хора, каза още Арав. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени