Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестен автомобилен конвой ще посети невралгични точки на границата САЩ-Мексико

Логото на автомобилен конвой "Върнете границата ни обратно"

Автомобилен конвой, организиран в знак на протест срещу нелегалната имиграция, планира да достигне до три невралгични точки по границата между САЩ и Мексико в събота.

Конвоят от камиони и леки автомобили, пътуващ под мотото "Върнете границата ни обратно" тръгна от щата Вирджиния по-рано тази седмица и има за цел да премине близо до Ийгъл Пас, Тексас, мястото считано за най-критична точка, по отношение на мигрантския натиск, но също и през други места, където има значителни незаконни преминавания на границата, като Юма в щата Аризона и Сан Исидро в Калифорния.

Данните за броя на превозните средства в конвоя са противоречиви, като те варират от 70 до 300 превозни средства. Според организаторите става дума за мирна акция, като действията на участниците ще се съсредоточат върху протест и молитви.

Конвоят се надява да привлече повече внимание към сигурността на границите, тъй като броят на мигрантите, заловени да преминават нелегално в САЩ, достигна рекордно високи стойности при управлението на президента-демократ Джо Байдън.

Това доведе до сериозно противопоставяне между Демократическата партия и Републиканците, които искат затягане на сигурността по границата, и това рефлектира дори върху отпускането на помощ за Украйна и Израел.

Критиците на конвоя обаче изразяват притеснения, че той може да подхрани антиимигрантските настроения във време на остри политически спорове за границата и голям брой пресичащи мигранти. За неделя е планирано друго събитие в, което участие ще вземат губернатора на Тексас Грег Абът, както и губернатори на още 14 управлявани от републиканци щати, в което те ще защитят действията на Тексас по охрана на границата.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна