Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуално обучение, или защо професионалното образование е толкова важно за всеки млад човек?

Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".
Снимка: tez.bg

През изминалата седмица, българското правителство взе важно решение, което ще има голямо влияние върху социалната и образователна сфера в страната. Според новата инициатива, държавата ще поеме осигуровките за учениците, включени в обучение чрез работата, известно като дуалната система на обучение. Тази мярка ще бъде в сила от 1 април 2024 година и представлява важна стъпка към подпомагането на младите хора и бизнеса в България.

Дуалната система е форма на обучение в средното образование, в която същевременно се натрупва и практически опит. Тя включва професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места - в професионално училище и в предприятие.

Изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона", Пламен Панчев, коментира мярката в рубриката "Денат делово" и подчерта нейната важност за обществото като цяло. Той подчерта, че дуалната система на обучение е от съществено значение за бизнеса, тъй като осигурява квалифицирана работна ръка, която е необходима за развитието на икономиката. Също така, тази инициатива е важна за младите хора, предоставяйки им възможност за обучение и реализация в индустриалните зони на България.

В предаването Панчев сподели също, че през последните седем години организациите в икономическите зони работят активно по тази тема и сътрудничеството и Регионалното управление по образование се е подсилило. Този процес включва оборудвани лаборатории и съвременни технологии, които подпомагат образованието на учениците и подготвят  успешната им кариера в индустрията.

"Първият път, когато влязох в едно такова училище, това беше Регионалната гимназия по машиностроене. Трудно беше да се повярва, че някой отива там, за да се обучава. Ако в момента предаването се правеше от това училище, щяха да се видят едни оборудвани лаборатории, с най-съвременната техника", посочва той.

По неговите думи най-добрият посланик са добрите примери и реализираните млади хора.

"Имаме вече випуски, които влязоха и работихме един проект съвместно с "Америка за България", тя ни подкрепяше. Хубавото е, че работим и в малките населени места. Това са общините, в които се реализират индустриалните зони. И в едно училище като Белозем, в Калековец в общините Раковски и Марица, от 60 деца имаме над 80% реализация, които в последните две години минаха курс на обучение в обучителен център и в предприятията в зоната. Когато това се прави професионално, има резултат, но има още много какво да работим. Все пак един млад човек трябва да добие някакви умения в средното образование, защото те ще му помогнат в реализацията",  казва в предаването Панчев.

Панчев спомена и важността на подпомагането на образователните институции и университетите, които играят ключова роля в подготовката на младите специалисти. В рамките на предложението, държавата ще поеме семестриалните такси за студентите, които се обучават в държавните университети при изпълнение на държавни поръчки.

"Няма как университетите, без подкрепа от бизнеса, да вдигаме нивото на обучение. Защото при прилагането на съвременни технологии и иновации най-успешно помага и участва бизнесът“, посочва той.

В края на разговора Панчев кометира предложението на финансовия министър за ангажимент от страна на студентите, със заплатени семестриални такси, да работят временно с страната.

"Ние сме имали това в България и то работеше добре. Даваше резултати, защото по този начин се подпомагаха и конкретни отрасли от индустрията, конкретни региони, които държавата иска да развие. Това не може да стане без участие на местната власт в този процес“, посочва той.

В заключение Пламен Панчев подчерта важността на сътрудничеството между бизнеса, образованието и държавата за развитието на образователните програми и икономиката като цяло. Това е инициатива, която има потенциал да подкрепи младите хора в България и да допринесе за развитието на страната в бъдеще.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна