Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновява се работата на децентрализираното правителство в Северна Ирландия

Стормонт - парламентът в Белфаст, Северна Ирландия
Снимка: Яна Боянова

Днес в Северна Ирландия ще бъде подновена работата на децентрализираното правителство - две години след като Демократичната юнионистка партия блокира работата му в знак на протест срещу търговските споразумения за Брекзит.

Днес след обед в Стормонт в Белфаст ще се съберат северноирландските депутати, за да съживят институцииите за подялба на властта.

Демократичната юнионистка партия в понеделник реши да прекрати бойкота след сделка с централните британски власти в Лондон, която гарантира по-добри условия за търговията с някои поправки в т.нар. Рамка от Уиндзор.

За първи път ролята на първи министър ще бъде поета от националист, след като партията "Шин Фейн" спечели последните парламентарни избори през май 2022 година. Това ще бъде Мишел О'Нийл, която е лидер  на партията в провинцията.

Юнионистите този път ще излъчат заместник-първи министър, който обаче, съгласно условията за подялбата на влатта, ще има равни правомощия с Мишел О'Нийл, което означава, че за приемането на каквито и да било решения ще е нужно съгласието и на националистите и на юнионистите.

Има спекулации, че за поста ще бъде номинирана Ема Литъл-Пенгели, но няма потвърждение от партията на юнионистите. По-късно ще стане ясно също кои от другите партии в Северна Ирландия  ще могат да участват в изпълнителната власт.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени