Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път ирландски националист е първи министър на Северна Ирландия

Мишел О'Нийл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Северна Ирландия, който беше прекъснал работата си за близо две години, назначи ирландски националист за първи министър за първи път в историята на провинцията.

Националистическата партия "Шин Фейн" спечели последните парламентарни избори през 2022 г., но така и не можа да оглави правителство, защото Демократичната юнионистка партия бойкотира процеса на подялба на властта в знак на протест срещу търговските споразумения за Брекзит. 

Основно условие при подялбата на властта, фиксирано в историческото мирно споразумение от Разпети петък от 1998 година, е, че провинцията трябва да бъде управлявана така, че по всички въпроси да има съгласие и от юнионистите, и от националистите, за да се запазят мирът и стабилността след десетилетия на сектантско и политическо насилие. Юнионистите решиха да се върнат към подялбата на властта след сделка с британското правителство за облекчаване на проблемите с търговията след Брекзит. 

Назначаването на Мишел О'Нийл, лидер на "Шин Фейн" в Северна Ирландия, за първи министър, безспорно бележи възхода на републиканците, които дори заявиха, че "мечтата за обединена Ирландия е съвсем близо" и това става в провинция, създадена преди век, за да гарантира господството на пробританските юнионисти, изтъкна агенция Ройтерс. Както повеляват правилата, постът на заместник-първи министър, който има същата власт, но по-малко символична тежест, беше зает от Ема Литъл-Пенгели от Демократичната юнионистка партия. 

Като бивше политическо крило на Ирландската републиканска армия (IRA), "Шин Фейн" дълго време беше отбягвана от политическата върхушка от двете страни на границата. Сега това е най-популярната партия както в Северна Ирландия, така и в Република Ирландия, коментира Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени