Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 януари - 4 февруари 2024

4
Бенжамин Ведрин по трилогията
Снимка: facebook.com/benjaminvedrines

18-годишният национал по спортно катерене Слав Киров (клуб “Алтиус”) спечели трето място на боулдър турнира Dock Masters в Утрехт, Нидерландия. Условие за участие за състезателите беше мъжете да могат да катерят 7C боулдър, а жените - 7A+. Боян Киров се класира на 10 място, а Валисия Бей стана 12-а при жените.


“Главната цел на участието ни в Dock Masters беше да сравним нивото си с останалите състезатели, за да може да преценим как вървим с подготовката към момента и в коя посока трябва да работим повече за предстоящия сезон. Аз успях да мина през всеки един рунд и накрая даже достигнах подиума, така че съм доволен от себе си и от факта, че имах възможността да пробвам всички боулдъри и да придобия представа какво ми липсва. Видях, че нещата могат да се случат и имам още по-голяма мотивация за следващите състезания. Откъм организация и качество на боулдърите не може да се оплачем", разказа пред БНР Слав Киров.


Слав Киров - вдясно

Снимка: Фейсбук профил на Слав Киров


Седмица по-късно, на 3 февруари Слав победи в боулдър срещата, организирана от клуб “Академик” на стената в СУ “Свети Климент Охридски”. Негов подгласник стана брат му Боян Киров, ана трето място се класира Иван Русев от НСА. При жените в това състезания първите три места бяха заети от: Ема Гайдарска (НСА), Петра Барова (“Алтиус”) и Елисавета Велкова (НСА).


На 61-годишна възраст, след онкологично заболяване на белите дробове почина алпинистът Радко Рачев. През 1990 г. изкачва най-високия връх в Южна Америка - Аконкагуа (6962 м). Две години по-късно, с Господин Динев стават първите българи, стъпили на осемхилядника Гашербрум II. През 1995 г. , заедно с Тончо Тончев осъществяват първото българско изкачване на друг осемхилядник - Дхаулагири, като първи на върха стъпва Рачев, а ден по-късно и Тончев.


Денис Урубко

Снимка: Фейсбук страница на Денис Урубко


Денис Урубко показа снимки от болница с бинтовани ръце след тежкия инцидент, който претърпя по-рано тази седмица под връх Гашербрум 1. Алпинистът с руско и полско гражданство искаше да осъществи зимно изкачване на този осемхиляндик, подпомаган от пакистанеца Хасан Шигри до определена височина, а след това - сам. По време на изкачване към Лагер 2 обаче е паднал 6-7 метра в цепнатина, където се наложило да прекара два часа, докато партньорът му успее да го извади. Двамата слезли до Базовия лагер, а после продължили надолу още два дни, докато стигнали до място, откъдето Урубко бил откаран с джип до болница в Скарду. Хеликоптер на пакистанската армия не успял да излети, като причина за това беше посочено неподходящо за полети време. От съобщенията в социалните канали на Урубко става ясно, че той ще успее да съхрани пръстите си, въпреки сериозните измръзвания и охлузванията.


Французите Бенжамин Ведрин (Benjamin Vedrines) и Лео Бийон (Leo Billon) изкатериха трилогия от 3 големи северни стени в Алпите през зимата, и то за 3 дни. На 28 януари те са осъществили първото свободно преминаване (FFA) на линията “Voie des Guides” (850 м, ED+, M8+) по Северната стена на Les Drus. На следващия ден - линията “Rhem-Vimal”(1000 м, M7/M8) по Северната стена на Ле Дроат за 7 часа и 14 минути, съобщава Alpine Mag, а на третия ден - маршрутa “No Siesta” (1100 м, ED+, WI6 M8 XR) по Северната стена на Гранд Жорас.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна