Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект на Сената на САЩ за $118 млрд. за помощта за Украйна, Израел и граничната сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът на САЩ представи в неделя двупартиен законопроект за сигурността по границата на стойност 118 милиарда долара, който също така включва и помощта за Украйна и Израел, но незабавно срещна опозицията от страна на Камарата на представителите, доминирана от републиканците, съобщава Ройтерс.

"Призовавам Конгресът да се събере и бързо да приеме това двупартийно споразумение", посочи президентът Джо Байдън, като същевременно похвали миграционните мерки в законопроекта, чието договаряне отне месеци.

Въпреки това, председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън обяви законопроекта за "мъртъв още в зародиш", ако той стигне до Конгреса. "Този законопроект е дори по-лош, отколкото очаквахме, и няма да се доближи до края на граничната катастрофа, която президентът създаде", написа той в социалната медийна платформа "Х".

Поддръжниците сред демократите и републиканците в Сената на широкообхватния законопроект за сигурността на границите на САЩ и чуждестранната военна помощ обаче обещаха да продължат напред, въпреки съпротивата.

Лидерът на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър каза, че ще предприеме стъпки за провеждане на първоначално гласуване на законопроекта в сряда.

Ако законопроектът стане закон, това ще отбележи най-значимите промени в имиграцията и граничната сигурност на САЩ от десетилетия насам, отбелязва Ройтерс.

В допълнение към 20,23 млрд. долара за сигурността на границите, законопроектът включва и 60,06 млрд. долара в подкрепа на Украйна във войната й с Русия, 14,1 млрд. долара в помощ за сигурността на Израел, 2,44 млрд. долара за Централното командване на САЩ и във връзка с конфликта в Червено море, както и 4,83 млрд. долара за подкрепа Партньорите на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, които са изправени пред агресия от страна на Китай, съобщи сенатор Пати Мъри, която председателства бюджетната комисия на Сената.

Допълнителни 10 млрд. долара ще бъдат заделени за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, включително в Украйна, Газа и Западния бряг, въпреки че законопроектът включва разпоредба, която забранява средствата да отиват в агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). Администрацията на Байдън и други държави спряха финансирането на агенцията поради обвинения, че част от нейния персонал е участвал в атаките на „Хамас“ на 7 октомври в Южен Израел.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна