Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на образованието проф. Генка Петрова-Ташкова

Броят на студентите държавна поръчка няма да бъде намален при отпадане на таксите

2
Снимка: iStock

До месец ще приключи общественото обсъждане на предложението на правителството за отпадане на таксите за студентите и докторантите, приети в държавни висши училища. След това в Министерството на образованието и науката ще обобщят получените становища и тогова ще бъдат приети промените, но броя на студентите държавна поръчка няма да бъде намален.

Това заяви във Варна проф. Генка Петрова –Ташкова-заместник-министър на образованието и науката, която участва в  дискусия, посветена на висшето образование, която се проведе в Икономическия университет по инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева.

На въпрос дали предложението не е популистко, както твърди опозицията, проф. Ташкова отговори, че не вижда нищо популистко в това да се свали финасoвото бреме от хората. Тя е категорична, че формулата за финансиране на висшето образование е безупречна. В нея са включени няколко параметри, свързани с качеството - рейтингова система, реализация на студентите, акредитация. По думите й всяка държава би се гордяла с такава система за управление и оценка на качеството и финансиране спрямо качеството.

Формулата за определяне на държавната поръчка е свързана с изискванията на пазара на труда, подчерта тя и каза, че по-скоро бройките биха се увеличили, предвид навлизането на нови професии.

Чуйте повече в репортажа на Даниела Стойнова:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна