Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканците в Сената на САЩ заплашиха да блокират законопроекта за миграцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само ден след като преговарящите в Горната камара на американския Конгрес сложиха подписите си под двупартийнно проектоспоразумение за граничния контрол и имиграционните мерки - републиканците в Сената заплашиха да го блокират.

Споразумението за граничните мерки, което трябваше да отключи и предоставянето на помощ за Украйна и Израел, е пред задънена улица, само ден след подписването му от преговарящите, след като беше подложено на множество критики от видни представители на Републиканската партия.

В драматичен обрат лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, който беше главен преговарящ, препоръча на сенаторите от Републиканската партия да гласуват против по време на първото процедурно гласуване в Сената в сряда.

От месеци лидерите на двете партии в Сената Мич Макконъл и Чък Шумър подчертават спешността на одобряването на десетки милиарди долари за войната в Украйна, изтъквайки, че способността на САЩ да подкрепят демокрациите по света е заложена на карта.

Темата за граничния контрол се превърна в основно искане на Републиканците, които още в края на миналата година заявиха, че няма да подкрепят новия финансов пакет на Джо Байдън, ако не бъде решен проблемът с границата. Двупартийният законопроект беше изготвен в Сената след продължили месеци преговори, но според твърдолинейните републиканци представеният в неделя вечерта текст не решава проблема с миграцията.

Част от противопоставящите се на споразумението се аргументират, че президентът Байдън и в момента има достатъчно правомощия, за да реши имиграционния проблем, но вместо това, ако бъде приет, проектозаконът ще даде възможност в страната ежедневно да влизат хиляди нелегални мигранти, на които ще бъде дадена улеснена процедура за получаване на убежище и издаване на разрешения за работа. Още през миналата седмица председателят на Камарата на представителите – Републиканецът Майк Джонсън заяви, че споразумението е мъртво.

Демократите от своя страна обвиняват бившият президент Тръмп, че е призовал съпартийците си да не гласуват законопроекта, тъй като имиграционната тема е съществена част от предизборната му кампания. От Белия дом заявиха, че Байдън ще наложи вето на евентуален законопроект на Републиканците, предоставящ помощ само за Израел, и призовава двете камари на Конгреса да отхвърлят "този политически трик и вместо това бързо да изпратят двупартийния Законопроект за подпис на бюрото на президента".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна