Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън обеща помощ на засегнатата от буря и наводнения Калифорния

Бевърли Хилс, Калифорния, 5 февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мощна буря с проливни дъждове и силни ветрове предизвика наводнения, кални свлачища и остави стотици хиляди домакинства без ток в американския щат Калифорния.

Губернаторът на Калифорния Гaвин Нюсъм обяви извънредно положение в 8 окръга в южната част на щата, след като проливните дъждове наводниха пътища, а силните ветрове събарят електропроводи и дървета. Лошото време е следствие на метеорологичното явление "атмосферна река", представляващо поток от концентрирани водни пари, придвижващи се в сравнително тясна ивица във въздуха.

Явлението засегна части от Калифорния и югозападна Аризона, където живеят около 35 милиона души. Засега се съобщава за 3 жертви, които са загинали в резултат на падащи дървета.

Над 250 000 абоната в северната част на щата Калифорния, и основно в залива на Сан Франциско все още са без ток след като бурята премина през района в неделя и понеделник.

Местният електроенергиен оператор определи бурята като нямаща аналог в историята по отношение на вредите, нанесени на електрическата мрежа.

Въпреки че над 3000 техници са ангажирани с възстановяването на щетите хиляди абонати са без ток вече второ денонощие, като не малка част от тях са в рамките на гъсто населени райони. В разговор с губернатора на Калифорния президентът Джо Байдън заяви, че е готов да подпомогне засегнатите общности от чудовищните бури с "всякаква поискана федерална помощ".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна