Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разговорът

Съдия Биляна Вранчева – пътешественик и патиланец

Снимка: личен архив

Биляна Вранчева е човек, чиято професия е от първостепенно значение за правоприлагането в обществото. Съдия по призвание, зад лицето на формалността се крие нещо не съвсем очаквано, защото героинята на "Разговорът" определя себе си не само като пътешественик, а и като патиланец. Въпреки забързаното темпо и натовареността на професията си, тя успява да посещава страна след страна. Вече ѝ остава само една четвърт от света, за да каже, че е стъпила на всяка точка от земното кълбо... 131 държави до момента!

Как успява да намери баланс между отговорностите и страстта към откриването на нови хоризонти? За вълнуващите пътешествия, за жаждата за разнообразие и културно обогатяване, и за връзката между пътуването и правоприлагането – "Разговорът" е с пътешественичката съдия Биляна Вранчева:

"Точно отговорността в работата ме кара да търся начин на разтоварване, а обикалянето на чужди земи е това, което ме зарежда и отпуска едновременно. Много е важно за мен да видя как живеят хората по света. Това максимално разширява кръгозора ми. Виждам, че по целия свят живеят добри хора. Навсякъде, където има хора, има начин. Хората са настроени да помагат, не са тези страшни създания, с които ни плашат. Да, навсякъде има престъпност, но, като обикалям, виждам, че хората са добри, и се изпълвам с една добрина, а това ми помага да оцелея в тежкото ежедневие. 

Започнах да пътувам, когато започнах работа като районен съдия в Пловдив. Обади се една приятелка, че има места за придружаващи възрастни за детски лагер в Турция. След като се върнах, аз бях толкова заредена, толкова мотивирана и си дадох сметка, че това е моят начин за харчене на пари и време. Оттогава моите отпуски преминават само в пътувания. Не съм от тези, които само се излежават на плажа – на мен ми трябва динамика, да търся, да гоня...

Когато придобих опит да тръгна и сама, без туристически агент, вече осъществих желанията си в пълнота. От България си приготвям маршрута, но все пак е тръпка и на място, а това ми дава удовлетворение от откривателството, от собствените ми сили – че мога, че се справям и че има начин, че все пак не е толкова трудно да се пътува, дори и в съвсем непознати държави.

Ако спазваш правилата на всяка култура, не се разхождаш по тъмно и не ходиш на улици, където местните предупреждават, че не е редно, в общи линии нещата се случват добре. Хората са добри, ценностите са различни.

Трудно ли е да си сама жена на път; Какво носят срещите с различни хора, създават ли се приятелства; Колко държави е обиколила Биляна Вранчева до момента; Какви са приключенията на един патиланец; Какви уроци за живота дават пътуванията и срещите с различни култури; Коя е следващата дестинация; България ли е най-прекрасното място за живеене, има ли причини да се гордеем, че сме българи – чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна