Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръгла маса за обсъждане на законопроекта за енергията от ВЕИ-та в морските пространства

От туристическия бранш, рибари и природозащитници поискаха оттегляне на законопроекта

Кръгла маса за обсъждане на Законопроекта за енергията от ВЕИ-та в морските пространства
Снимка: БТА

В историческата сграда на Народното събрание се проведе кръгла маса за обсъждане на законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, приет на първо четене в НС на 25 януари т.г.

Законът предвижда изграждане на ветрогенератори в Черно море. Защитници и противници на проекта се разминаха в позициите си за икономическите и екологичните ползи от него.

Повече от три часа продължи оспорваната дискусия. Неин модератор беше заместник-председателят на здравната комисия Александър Симидчиев от ПП-ДБ, който изтъкна, че бездействието по търсене на алтернатива за производство на енергия от възобновяеми източници нанася медицински и икономически вреди:

"Между 3400 и 9000 загубени човешки живота, ако продължаваме да правим това, което в момента правим, както и икономическа цена от порядъка на около 14 милиарда евро".

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията защити законопроекта:

"България е единствената държава в Европейския съюз, която има излаз на море и все още не е предприела никакви стъпки за развитието на офшорната вятърна енергия. Потенциалните инвестиции в Черно море се оценяват на 22 милиарда евро. Оценката ни във Варна е за създаване на 27 000 нови работни места".

Депутатите от БСП и "Възраждане" обаче поискаха законопроектът да бъде оттеглен, а искането им беше подкрепено от представителите на неправителствени организации.

Атанас Карагеоргиев от българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация посочи:

"Вие обричате целия бранш на гибел. Заявявам го категорично - става въпрос за лобистки интереси".

Емил Милев от рибарската организация "Черноморски изгрев":

"Традиционните ни риболовни полета ще бъдат нарушени. 3 или 4 офшорни парка, както ги наричате, ще ни вземат над 20% от територията на морето".

Красимира Катинчарова от екосдружение "Човек, природа, живот":

"Разбирам, че сте притиснати от това, че предстои третото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това, което не казвате обаче е, че вие не получихте нито едно положително становище от всички засегнати институции".

Единственият вносител, появил се за кратко по време на дискусията - Делян Добрев от ГЕРБ-СДС се опита да успокои напрежението:

"Този законопроект, докато не видим всичките ви становища, докато не ги обсъдим, докато не намерим най-правилните решения, няма да приключим гледането му на второ четене в комисия". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна