Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предоставя 2,5 млн. евро за възстановяване на исторически паметници в Кипър

Снимка: БГНЕС

Eвропейската комисия предоставя 2,5 млн. евро финансова помощ за съхраняване и възстановяване на исторически паметници в двете части на разделения Кипър, съобщиха от Брюксел. Средствата са в подкрепа на работата на неправителствения Технически комитет по културното наследство за периода 2024 - 2026 г.

Споразумението между Европейската комисия и Програмата за развитие на ООН (ПРООН) за новото финансиране насърчава усилията за обединение на Кипър чрез опазване на общото му културно наследство, се посочва в официалното съобщение.

Техническият комитет, в който влизат представители на двете кипърски общности и се ръководи от съпредседатели кипърски грък и кипърски турчин, се смята за най-успешната форма на сътрудничество и изграждане на доверие на разделения остров. С принос от почти 28 млн. евро от 2012 г. досега Европейският съюз е най-големият донор за работата му. Общото му финансиране достига 36 млн. евро, като сред дарителите са Кипърската църква и религиозната ислямска организация Evkaf.

Досега е извършена консервация и реставрация на над 130 обекта с голямо историческо, археологическо, религиозно и обществено значение в двете части на острова. През 2021 г. Техническият комитет бе удостоен с престижната награда на Европейския съюз за култура „Европа Ностра”.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна