Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, България и още 6 държави ще развиват културен и екотуризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър, България и още 6 страни от Южна Европа ще развиват устойчив туризъм чрез създаването на културни и екомаршрути. Учредителната среща на партньорите във финансирания от ЕС проект се провежда днес и утре в Италия.

Новата европейска програма (MED-Routes) има за цел да създаде и популяризира специфичен средиземноморски модел на устойчив туризъм, казаха от туристическия борд на област Пафос, който представлява Кипър в инициативата.

Тя се базира на сертифицираните от Съвета на Европа културни маршрути в Средиземноморския регион, в чиито рамки ще бъдат разработени екологични пътеки.

Проектът обхваща южноевропейското крайбрежие от Кипър до Португалия, през което минават четири тематични средиземноморски маршрути. Това са "Културен път на керамиката", "Културен път на финикийците", "Улици на маслините" и "Европейска федерация на Наполеоновите градове".

Програмата ще продължи 27 месеца. Бюджетът ѝ е 1 млн. евро, като 85% от финансирането се предоставя от Европейския съюз.

Участващият от Кипър град Пафос бе „Европейска столица на интелигентния туризъм“ през миналата година.

Той кандидатства и за включване на културно-религиозния маршрут "По стъпките на апостол Павел" в програмата "Културни маршрути" на Съвета на Европа.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени