Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият AmCham Hackathon привлече над 130 студенти от Техническия и от Софийския университет

Снимка: amcham.bg

Американска търговска камара в България (AmCham) в партньорство с Техническия университет (ТУ) в София и Стопанския факултет (Ст.Ф) към Софийския университет "Св. Кл. Охридски" (СУ) организират за първи път AmCham Hackathon 2024.

Инициативата си поставя няколко цели: принос на бизнес-асоциацията чрез експертизата на своите членове за сближаване между полученото знание във висшите училища с практическите особености и нужди на бизнеса; ангажиране на студенти в решаване на конкретни бизнес казуси; показване на добри практики от утвърдени компании, работещи в България; задържане на студенти в страната и възможност за последващо ангажиране с програмите на университетите, както и за намиране на професионално развитие в участващите в Хакатона компании.

"Всички от Техническия университет с радост и ентусиазъм се присъединихме към идеята. Отдавна искахме да съберем студенти от двата университета и те да решават конкретни интересни казуси, поставени от компаниите, наши партньори – каза пред БНР-Радио София доц. д-р Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в ТУ. – Участват трети и четвърти курс магистри, дори докторанти. Записаните са над 130, има дори и от втори курс. Ще се опитаме да включим под някаква форма всеки от тях."

Макар че ще има технологична част, казусите в този Хакатон са свързани с бизнеса, допълни доц. д-р Тодор Ялъмов - зам. декан на Стопанския факултет на СУ:
"Поводът и предизвикателството е идеалната „сватба“ (между ТУ и СУ, бел. ред.). Инициативата е отворена и за студенти от други факултети. Вече сме имали сътрудничество AmCham преди около 1,5-2 години, когато с НБУ решавахме казуси в областта на човешките ресурси, тогава повече като дискусии.
Казусите и фирмите са много разнообразни. Студентите ще бъдат групирани според интересите, предпочитанията и уменията им, ще бъдат извадени от зоната на комфорт. Дългосрочният ефект от Хакатона ще бъде разширяване на социалната мрежа на студентите. Това ще бъде и в тяхна полза при наемане на работа."

Официалното откриване ще е на 12 февруари т. г. в Центъра за върхови постижения на ТУ, а финалната церемония по награждаване ще се състои на в последния ден (29) на месеца с домакинство на Ст.Ф на СУ.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна