Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Задължение в целия земеделски бранш е около 16 млрд. лева"

Светослав Илчовски: 30% от протестиращите земеделци са фалирали. Балонът в земеделието е гръмнал

"Искаха живот като милионери и го получиха, поживяха няколко години и сега е време да плащат"

| Интервю
Светослав Илчовски
Снимка: БГНЕС, архив

Каквото и да помогне правителството, 30% от земеделците са фалирали и ще го разберат през следващите няколко месеца. Неразумни инвестиции, теглене на кредити, за да си вдигат арендите и да се надцакват един другиго. Този техен протест беше копиран от европейските - за да им дадат и на тях нещо.

Това каза пред БНР бизнесменът Светослав Илчовски, земеделски производител.

"В земеделието беше създаден балон и той е гръмнал. Тези протести бяха, за да кажат, че правителството е виновно и затова са фалирали и няма да платят рентите догодина", добави той.

"Купуваха си скъпа земя, скъпи трактори, дето не им приличат, скъпи трактори, които не им приличат. Правеха се на много оборотни, много големи милионери. Повечето работят земя под наем, на условия без всякаква логика. Затова са фалирали, но още не са го разбрали", коментира бизнесменът.

В предаването "РадиоТочка" Светослав Илчовски изтъкна, че правителството не смее да каже, че общото задължение в целия земеделски бранш е около 16 млрд. лева - това са лизинги, оборотни средства, къщички, апартаменти:

"Искаха живот като милионери и го получиха, поживяха няколко години и сега е време да плащат". 

Интервюто на Илия Вълков със Светослав Илчовски в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл.

През 2021 г. Светослав Илчовски стана известен с твърденията си за съществуване на видеозапис на издевателства в ареста над известен бизнесмен, направени в т. нар. Комисия за ревизия, действала за кратко в разпуснатия 45-и парламент. Описвайки съществуваща, по думите му от години, схема за рекет, Илчовски заяви, че през 2017 година видял видео с издевателства в ареста, снимани от надзирателите. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!