Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасят проект за актуализация на стратегията за развитието на селското стопанство в Кипър

Снимка: архив

До края на март в правителството на Кипър ще бъде внесен проект за актуализация на стратегията за развитие на селското стопанство. Той ще бъде подготвен и представен на президента Никос Христодулидис съвместно от земеделските организации и аграрния министър, бе обявено след тяхната среща.

14 основни групи проблеми и искания поставят протестиращите фермерски организации в започналия диалог с правителството.

Земеделският министър Мария Панайоту се срещна с ръководителите им, след като на националния протест в четвъртък прие меморандума им, адресиран до президента Никос Христодулидис.

354 млн. евро е отпуснала държавата в подкрепа на селскостопанските производители, а на младите в сектора се предоставят по 50 000 евро, съобщи министърът.

Фермерите настояват за "значителна реална финансова помощ" от правителството, за да могат да се справят с увеличените производствени разходи и с намаляването на доходите им с близо 40%.

Кипърските земеделци искат улеснено кредитиране от банките, облекчаване на данъчното облагане, ускоряване на изплащането на компенсации при нанесени щети.

"Решенията, които ще бъдат взети, ще са насочени към постигане на приоритета на правителството за увеличаване на дела на селскостопанския сектор в брутния вътрешен продукт на Кипър, който в момента е 1,8%", каза министър Мария Панайоту.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна