Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 автори в първия национален литературен конкурс на името на Янаки Петров

| Репортаж
Снимка: Даниела Костадинова

Силата на словото обедини над 1000 автори от цялата страна в първия национален литературен конкурс на името на Янаки Петров, познат още като Чичо Чичопей. С емоционален музикално-поетичен спектакъл в залата на Военния клуб в град Средец бяха представени отличените стихове, есета и разкази. Те са публикувани в алманах, издаден с финансовата помощ на общината и партньорите от издателство "Труд". Конкурсът се провежда за първа година, но заявката е той да стане традиционен.

Живка Василева е отличена с първа награда за поезия в националния литературен конкурс на името на Янаки Петров. Тя, както и останалите автори, представени в първия алманах от конкурса, създадоха неповторимата атмосфера, белязала финала на събитието.20 са номинираните и отличени творби в двете категории- поезия и проза.

Kакво стои зад идеята за този конкурс, обяснява организаторът и вдъхновител на литературното събитие поетът Станимир Димитров:

"Да реабилитираме името на един незаслужено забравен поет. Другата основна цел, която си поставихме, беше да насърчим и новата българска литература, да стимулираме младите автори да пишат".

Това е само началото - Община Средец ще продължи да подкрепя инициативите, свързани с популяризирането на странджанските творци, заяви на представянето кметът на Средец Иван Кичев.

Книгата, обединила най-добрите творби, участвали в конкурса, е истинска съкровищница от произведения на изключително талантливи автори. Тя беше представена от дългогодишния журналист в БНР, един от най-популярните гласове на Радиото Таня Величкова.

Стихове, разкази, есета и музика. Какво по-вдъхновяващо за едно литературно събитие, каквото е първият национален конкурс за поезия и проза. Събитие, което връща на пиедестала спомена за Янаки Петров.

Репортажа чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!