Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Андрей Цеков очаква доклад кой е сменил ЕГН на Мартин Божанов

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков по време на посещението си в Смолян
Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков очаква тази вечер да получи доклада от проверката, която трябва да установи кой и защо е сменил Единния граждански номер на убития наскоро Мартин Божанов, по известен като Нотариуса. 

Министър Цеков каза това по време на посещение в Смолян: 

"Това, което аз зная, без да съм получил доклада, че въпросното ЕГН е било променено 1999 или 2000 година. Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. По данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България. Промяната на ЕГН става чрез съдебен акт и по реда охранителните производства за установяване на факти по ГПК. За съжаление този тип искови производства, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използван основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. Оттам нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е постановил тази промяна".

Министър Андрей Цеков проведе работна среща с областния управител Захари Сираков, кметове на общини от областта и народни представители. Бяха обсъдени общинските проекти в Приложение №3 на Закона за бюджета и обектите в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за област Смолян за 2024 г. По думите му регионалните срещи са изключително полезни, за да си сверят часовниците всички.

Той посочи, че основен и стратегически приоритет и голяма болка за откъснатостта на Смолянска област от останалата част на България.

Приоритет на регионалното министерство са и предпроектни проучвания за така наречената Южна хоризонтала, което ще даде възможност на Смолян да има нормална свързаност със западните и източните си съседи като области.

По думите на регионалния министър Андрей Цеков от проектите за ново строителство най-значим е обходния път на Чепеларе. 

„През тази година ще възложим обществената поръчка за инженеринг, проектиране и строителство на около 4 км обход в сложна географска зона със стойност над 40 млн. лв". 

Той изрази надежда, че през следващата година ще бъде изготвен проекта, ще получи разрешение за строеж и ще можем да се работи по него. Министър Цеков, каза, че ще се работи и по допълнение на рехабилитацията на пътя Средногорци – Рудозем с изграждането на тунел, за да се избегне т. нар. червен завой - точка с концентрация на ПТП. Предстои през тази година да бъде завършен обходният път на Рудозем – има избран изпълнител, предстои подписването на договора, приключили са процедурите по обжалване. Предстои сключването на договора за основен ремонт на пътя Рудозем – Смолян, където също са приключили процедурите по обжалване. 

В рамките на годината би трябвало да има разрешение за строеж. Очакванията са към края на есенния сезон да започнат подготвителни работи за строителство.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени