Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Сметната палата контролира изпълнението на бюджета и публичните средства?

Димитър Главчев - председател на Сметната Палата
Снимка: БГНЕС

Сметната палата е върховната одитна институция на България, която трябва да осъществява контрол за изпълнението на бюджета и публичните средства и дейности, съгласно Закона за Сметната палата и международно признатите одитни стандарти. След създаването на комисия, която да одитира годишните финансови отчети на Сметната палата от 2019 до 2023-та: Как Сметната палата контролира изпълнението на бюджета и управлението на публични средства и дейности? Събеседник в студиото на "Нашият ден" е Димитър Главчев – председател на Сметната палата.

На въпроса кои са гаранциите, че Сметната палта няма да бъде употребявана за политически цели и че охранява единствено обществения интерес, Димитър Главчев отговаря: "Историята на Сметната палата е гаранция. Друга гаранция са служителите. Би трябвало и ръководството да бъде гарант. В мое лице имате уверение, че Палатата ще бъде такъв орган – нито ще бъде беззъба, нито ще бъде бухалка. Иначе няма да се захвана с тази работа. Щом го казвам – значи го гарантирам."

Избирането на Главчев за председател на одитната институция преди време буди полемика заради неговата предходна политическа кариера. Главчев споделя, че преди да попадне в политиката, той има опит в сферата на независимия одит. Също така е работил по сегашния Закон за Сметната палата заедно с тогавашния председател на институцията, проф. Валери Димитров.

По думите на Главчев, съществуват две философии за Сметната палата, отнасящи се до броя на служителите в нея. При законовата промяна е намален броят на ръководството – то се състои от трима души. Съставен е и консултативен съвет, който да оказва страничен професионален поглед върху дейността на Палатата. По-късно съветът е съкратен до двама членове – един от Института на дипломираните експерт-счетоводители, другият – от Института на вътрешните одитори в България.

Сметната палата в България е от парламентарен тип, за разлика от средиземноморските държави, чиито сметни палати имат и съдебни функции. Главчев заявява, че това е заложено в Конституцията и идеята от 2010 г. институцията да функционира като генерален одитор е отхвърлена именно по тази причина. Според Главчев е важно Сметната палата да бъде орган, който охранява парите на данъкоплатците и осигурява използването им точно в посоките, в които трябва.

Председателят на Сметната палата вярва, че не са нужни законодателни промени, свързани с  институцията. Той обръща внимание на друг проблем, възникнал в годините, чието решение изисква законодателна промяна.  Прагът, който е за задължителни одити на общините, е определен още през 2010 година и възлиза на 10 млн. лв. При такъв бюджет – независимо дали е от българския бюджет, или е от европейски средства, е задължително да се проверяват общините. Тогава този тип общини са били около 92, но към момента са около 265. Един и същи брой одитори, много повече задължителни одити предполагат законова промяна в тази област.

"Работата на Сметната палата, влезе ли в одитиран обект, е да направи констатации. След като направи констатации, дава препоръки. Ако са открити нарушения, те се отнасят към органите, които са компетентни да продължат нататък" – така обяснява същинската дейност на Палатата нейният председател. Директни санкции институцията може да налага само при нарушения по Закона за обществените поръчки и Закона за политическите партии.

До 31 март политическите партии трябва да внесат годишните си финансови отчети, а на 15 април резултатите ще бъдат оповестени на страницата на Сметната палата. Към момента Палатата е в разговори с ЦИК за облекчаване на административния процес по подаването на отчети от страна на политическите партии.

Главчев споделя със слушателите някои от по-интересните одити, приключени от Сметната палата, които биха представлявали обществен интерес: одит на качеството на средното образование, одит на системата ИСУН, одит за мерките по Covid 19.

В най-скоро време на сайта на Сметната палата ще има специално място за подаване онлайн на граждански сигнали за корупция, съобщава Главчев. Обособено е и специално звено в институцията, което ще противодейства на корупцията и прането на пари по тези онлайн сигнали.  

Последната информация, която Главчев оповестява в ефира на предаването, е учредяването на Обществен съвет към Сметната палата: "Надяваме се на помощ от медиите. Идеята е в него да вземат участие и представители на трите обществени медии."

Събеседникът завършва разговора с думите: "Аз съм твърдо убеден, че ако има прозрачност, то и доверието, и уважението към работата на Сметната палата ще се повишават."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени