Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

540 злополуки и инциденти по време на работа през 2023 г.

Снимка: БНР

През 2023 година Главната инспекция по труда е регистрирала в системата си 540 злополуки и инциденти по време на работа. 157 от тях са довели до смърт, а 85 до инвалидност или тежко нараняване. 

Строителството, транспортът и тежката добивна индустрия остават най-рисковите отрасли. В дискусия с бизнес и синдикати за превенция на трудовия травматизъм, Главната инспекция сложи начало на национална кампания "Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква".

Данните на Инспекцията показват, че 18 от злополуките през миналата година са настъпили при пътнотранспортни произшествия. 80 са били инфаркти и инсулти. При 60 броя става въпрос за необезопасени машини и неправилни действия на работници. 123 от злополуките са следствие от падане от височина. 107 са притискане, премазване, смачкване, 36 са при удар от падащ предмет, 17 - поражение от електрически ток, 5 от затрупване със земна маса. 

Директорът на Инспекцията Екатерина Асенова подчерта: 

"Ние разговаряме с работниците, с преките им ръководители, с длъжностни лица. Нещото, което ни прави впечатление и те го споделят, е, че по-скоро осигурените лични предпазни средства, колективни средства за защита, по някакъв начин им пречат по-бързо да си свършат работата. Злополуките, това, което наблюдаваме много често, стават не само поради незнание, но и съвсем съзнателно". 

Причините за злополуките са комплексни: неспазване на правила за безопасност, недостатъчна квалификация, нарушаване на технологията, липса на подходящо оборудване или предпазни средства. От подадените сигнали от заети през миналата година, само един процент са за лоши условия на труд. 

По данни на Осигурителния институт, от 2000 до 2021 година у нас са станали над 80 000 инцидента при работа, а довели до смърт са 2720. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени