Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите за примирие в Газа ще продължат

Опустошени сгради в град Газа, 10 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Преговарящите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа не са постигнали споразумение, но консултациите ще продължат, съобщиха американски и израелски медии.

Представителите на САЩ, Израел, Катар и Египет са се съгласили да удължат преговорите с три дни, съобщи вестник "Ню Йорк таймс". Тонът на разговорите е бил "положителен", отбелязва изданието и допълва, че консултациите ще бъдат продължени от длъжностни лица на по-ниско равнище след като в срещата вчера участваха шефът на ЦРУ Робърт Бърнс и ръководителят на израелското разузнаване Давид Барнеа.

Ключовият въпрос в дискусиите се отнася до броя на палестинските затворници, които ще бъдат освободени от израелските затвори в замяна на заложници.

В същото време ООН предупреди, че израелската сухопътна офанзива в град Рафах в ивицата Газа може да "доведе до клане" в южната част на палестинския анклав, където са подслонени повече от 1 000 000 души. "Нямаме гаранции за безопасност, нито за хуманитарни доставки, липсва ни и кадрови капацитет да поддържаме своята операция", заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс и подчерта, че израелското правителство не може да продължава да игнорира призивите на международната общност да не предприема операция в Рафах.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна