Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Нешев: В зимната планина се отива с лавинно оборудване, компания и предварителна подготовка

Снимка: БГНЕС

След като скоро скиор стана жертва на лавина, от Планинската спасителна служба изрично препоръчват да се ползват обработени писти и терени.
Сред причините за контузии и за загубен живот в зимната планина най-често е подценяване на опасностите, както и надценяване на собствените възможности.

Независимо дали човек отива за спорт – ски или сноуборд, или като турист, той трябва да се информира предварително както за локацията, така и за актуалните условия, най-вече по отношение на лавинната опасност, подчерта пред БНР-Радио София Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба.

Емил Нешев  Снимка: БГНЕС

Той припомни, че има специални курсове, в които редовните планинари могат да научат как се променя снежната покривка, да бъдат обучени на безопасност - своята и на околните.

"След попадане в лавина в първите 15 минути шансовете за оцеляване са около 90%, но след това спадат много бързо. Затова задължително е да бъдем оборудвани с лавинен уред, лавинни лопата и сонда. С такова оборудване за 5 до 10 минути затрупан човек може да бъде локализиран и откопан", обясни Нешев.

Той подчерта, че за съжаление у нас все още липсва служба, която да дава информация за лавинната опасност във всички райони на страната.

Нешев даде и практични съвети за хора, които биха се насочили към планинските склонове – да проучат каква е била обстановката през последните 3-5 дни, да потърсят информация за наличието на вятър, състоянието на снежната покривка. Да помислят за зимната си екипировка и да не отиват сами.

Чуйте разговора на Златина Петкова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна