Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се тенденцията изкуственият интелект да се използва за фишинг атаки

Снимка: архив

Увеличава се тенденцията изкуственият интелект да се използва за фишинг атаки към бизнеса. Това показва статистиката на швейцарска компания за киерсигурност, която оперира и у нас.

Около 91 % от организациите са се сблъсквали с фишинг атаки, базирани на изкуствен интелект, посочва компанията за сигурност. За периода 22-23-та година това е увеличение на имейл атаките с 222%. 

Киберпрестъпниците използват изкуствен интелект за обучение.. Тези „инструменти“ са базирани на собствени езикови модели и не са просто производни на онези, използвани за ChatGPT. 

От компанията отбелязват, че навлизането на ChatGPT е довело до увеличаване на употребата на генеративен изкуствен интелект за кибератаки. 

От фирмата за киберсигурност посочват, че с помощта на ИИ киберпрестъпниците създават персонализирани и насочени фишинг кампании, за да откраднат чувствителната информация. 

Прогнозите са за повече създаване на фалшиви видеа, а фишингът ще бъде базиран на QR кодове. 

Докладът обхваща периода юли – декември 2023-та година. Базиран е на данни от повече от 1 000 000 уникални крайни устройства в 15 държави. Наскоро от инициативата „112КиберПомощ“ предупредиха, че през iMessage на "Епъл "се разпространява фалшива покана за бизнес партньорство, която цели източването на банковата карта.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна