Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се става "швейцарското село на България"?

Село Чавдар
Снимка: Уикипедия

По-малките общини притежават голям потенциал за развитите на висок жизнен стандарт и туристическа атрактивност. Само на 60 км. от София се намира село Чавдар, което с упоритост и смелост се е превърнало в доказателство, че децентрализацията е възможна и  животът в една малка община може да е привлекателен и пълноценен.

Как се става "швейцарското село на България"? Разговор в "Нашият ден" с Григор Даулов, кмет на община Чавдар, за предизвикателствата пред малките общини, проектите и програмите, които направиха едно малко населено място в едно от най-интересните места в страната.

По думите на Даулов успешното развитите на село Чавдар е резултат от много различни фактори, от последователност – то не е процес, който трае един-два мандата. Работата изисква нетрадиционни решения, инфраструктура, туристически проекти, отдаденост и добър екип.

"В един момент, когато инфраструктурата е надградена, се питаш – а сега накъде. Нашата визия е да превърнем общината в туристическа дестинация", споделя кметът на Чавдар и допълва, че културата и образованието трябва да са основата на всяко общество.

Ето защо в Чавдар често гостуват писатели, музиканти, организират се фестивали и се осъществяват разнообразни инициативи. Общината поддържа богат културен календар, в който различните събития и участници си взаимодействат. Пример за това е Коледното село на България, в чието осъществяване се включва писателят Георги Бърдаров. Всичко започва след негово литературно гостуване в населеното място.

"Хората са в основата на всичко", подчертава Даулов, според когото успехът е резултат както на усилията на общинската администрация, така и на жителите и гостите на село Чавдар.

Случва се селото да бъде посетено от над 100 хил. души за един месец – това е и новото предизвикателство пред туристическата инфраструктура на общината и пред местния бизнес. Предстои рок събитие с далечни гости от Австралия и Африка. Очаква се то да привлече много туристи, които трябва да бъдат настанени и изхранени. Към момента Община Чавдар изгражда хотел, който да посреща част от тези нужди.

На 23 април започва и Месецът на книгата в Чавдар. А всеки, който иска да се запознае с културния календар на Общината, може да следи нейната интернет страница.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Снимка – Уикипедия
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна