Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел задържа "десетки заподозрени в тероризъм" в болница в южната част на Ивицата Газа

Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел заяви, че са били задържани "десетки заподозрени в тероризъм" при операцията на специалните части в основната болница в южната част на Ивицата Газа, докато служители и пациенти там бяха принудени да се евакуират.

Израелските военни твърдят, че провеждат "прецизна и ограничена" операция в болницата "Насър" в Хан Юнис, предприета след сведения на разузнаването, че здравното заведение е било използвано от "Хамас", за да укрива заложници. От ислямисткото движение отрекоха тези твърдения.

Израелският военен говорител Даниел Хагари заяви, че сред задържаните при операцията са шофьор на линейка, който е превозил заложник до Газа и член на групировката Народен фронт за освобождение на Палестина. Продължава издирването на заподозрени.

Директорът на болницата в Хан Юнис описа пред Би Би Си обстановката като "катастрофална и много опасна". В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда как санитари преместват пациенти през задимени коридори и се забелязват структурни разрушения.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази увереност, че все още има шансове за компромис по ново споразумение за примирие в Газа и освобождаване на заложници от "Хамас": 

"Продължаваме работата с колегите ни от Катар, Египет и Израел, и то много интензивно, като целта е да се опитаме да постигнем споразумение. Вярвам, че то е възможно, но остават някои много сложни въпроси, които трябва да бъдат решени". 

Проиранската групировка "Хизбулла" заяви, че е изстреляла десетки ракети срещу северните части на Израел, включително към най-големия град там - Кирят Шмона, ден след като при израелски въздушни удари бяха убити 15 души в Южен Ливан, включително командир от елитното подразделение "Радуан". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна