Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Кънчева - поет на живота, готов да помага на младите

Ина Кънчева
Снимка: inakancheva.com/Adriana Yankulova

Ина Кънчева е оперна певица от световен мащаб, но все по-често се завръща в България, за да създава големи проекти в сферата на културата. Дейността ѝ обединява музика, изкуство, книгоиздаване. Чрез дългосрочната си инициатива "С усилие към звездите" тя подава  ръка на млади хора през платформата Culturama, през различни изложби, концерти, събития.

Споделя, че изобилната, съзидателна енергия черпи от пеенето.

"Всеки ден си мисля, че ако съм направила нещо хубаво за някого, или за себе си, този ден е осмислен. Самото ежедневно занимание с музика изгражда дисциплина и едно голямо отдаване в търсене на съвършенството, в тези вибрации има непрекъснато учене и любопитство, което задоволяваш и споделяш с другите… Интересуват ме много теми", споделя тя и допълва, че сред колегите ѝ няма много такива, с които да споделя всичко, което я интересува, тъй като стремежът им е съсредоточен само и единствено върху успеха на кариерата им.

"Дълбоко вярвам, че успехът идва тогава, когато не го търсиш целенасочено", изтъкна тя.

Вече 25 години Ина Кънчева е по международните сценино днес тя сподели нов ракурс от своята дейност.

"Сега получавам една резиденция в Сите Дез Ар, в Париж, което ме радва, защото съм сред избраните 40 души в целия свят и ще имам възможност да експериментирам във всички тези изкуства, да се срещам с много други културни мениджъри, ще уча, ще направя няколко звукозаписни проекта в Париж с френски артисти, няколко композитори пишат специално за мен и какво по-хубаво от това", каза с вълнение Ина Кънчева.

В България от 12 години тя развива фондацията, доста устойчиво се развива, много е припозната. Работи с абсолютно всички институции в страната, с множество частни организации, донори, спонсор. 

Да помага на младите за нея е приоритет, посочва Кънчева.

"Защото на мен продължават много хора да ми помагат, меценати, които ми дават възможност да правя това, което искам, което си представям и е моята визия".

Тя от своя страна ги убеждава да помогнат заедно и на други.

"Така убедих и Столичната община, която стои със стипендия зад мен вече 6 години. Смятам, че е важно и фундаментално да се помага, да се предава и на следващото поколение, което да се учи. Това е свеж обмен на интересна информация, с която боравиш, осъзнаваш се и създаваш нови контакти - отбелязва тя. - В момента, в който се намираме, в такава критична фаза на живота ни, между две войни, смятам за мой дълг вместо само да пиша във фейсбук, да слагам флагче на ревера или на профилната снимка, да направя нещо, което да изпрати много по-сериозно послание, което да достигне до повече хора, които да мислят в тази посока, да задават въпроси, защото артистът трябва да задава въпроси, да провокират вниманието, нали ние сме поетите на живота."

Чуйте разговора, с нея за да разберете за бъдещите инициативи на Culturama, която помага на млади хора, но и свързва различни светове в полето на изкуството.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна