Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Франция предупредиха Газа

Изглед на разрушени сгради след въздушен удар от израелските сили в северната част на ивицата Газа, както се вижда от Сдерот, Израел, 10 декември 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Франция отправиха нови предупреждения към Израел да се въздържа от пълномащабно нахлуване в палестинския град Рафах, на границата на ивицата Газа с Египет.

Понастоящем израелските операции са съсредоточени в близкия град Хан Юнис.

Израелски самолети и танкове продължиха да бомбардират Хан Юнис, както през последните седмици. Бомбардиран бе и Рафах, където също има жертви.

Военните обявиха, че при нахлуването си в най-голямата болница в Хан Юнис вчера са задържали десетки предполагаеми терористи, сред тях и 20 от участниците в кървавото нападение над Южен Израел от 7 октомври. Здравните власти, контролирани от "Хамас", обвиниха израелските войски затова, че след прекъсването на електрозахранването в болницата са починали четирима пациенти, останали без кислород.

За втори път в рамките на седмица Джо Байдън предупреди лично Бенямин Нетаняху, че израелските войски не бива да нахлуват в Рафах, без да има реалистичен план за закрила на повече от 1 милион бежанци, които са в града.

Френският президент Еманюел Макрон също повтори предупреждението си: израелска офанзива в Рафах ще доведе до безпрецедентно хуманитарно бедствие и ще бъде повратна точка в конфликта, казаха от Елисейския дворец.

В отговор на опасенията на Франция, Египет и Йордания от масово прокуждане на палестинското население. Израелският външен министър Израел Кац увери, че страната му няма намерение да депортира жителите на Газа, но трябва да се справи с "Хамас" в Рафах. Кац увери също, че при евакуирането на цивилните израелските власти са готови да координират усилията си с египетските си партньори.

При нападение в Южен Израел бяха убити двама души, а други четирима бяха ранени, преди самият нападател да бъде застрелян. Нетаняху: тази атака показва, че фронтът обхваща цялата страна и че убийците идват не само от Газа. 
По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени