Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца опознават Левски в занимателни беседи, полагат клетва

Образователният център към Историческия музей в Търговище организира проявата за втора поредна година

| Интервю
Снимка: Исторически музей Търговище

Образователният център към Историческия музей в Търговище за втора поредна година отвори врати за ученици от първи до четвърти клас, които искат да научат повече за Апостола на свободата. Тази година има два пъти повече записани деца от миналата.

Заниманията се водят от уредника в отдел "Възраждане" Николай Ставрев и музейният педагог Маргарита Зидарова.

Децата са много впечатлени от това какъв е бил Васил Иванов Кунчев на тяхната възраст и от възможността да положат клетва пред Евангелието, камата и револвера, както са правили съзаклятниците на Левски, разказва Маргарита Зидарова пред БНР.

Програмата започва с кратко представяне на ключови моменти от биографията на Васил Левски. Децата научават за семейството му, запознават се с интересни моменти от неговото детство.

"Наблягаме повече на това какъв ученик е бил Левски, какво дете е бил, за да може да привлечем тяхното внимание и да поставим основата на интерес към неговата личност. След като приключи презентацията, децата попълват работни листове, предоставени от Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Самите работни листове са под формата на геометрични задачки, кръстословици, различни занимателни и познавателни игри", пояснява Зидарова.

"За съжаление, това, което е написано в учебниците, не провокира емоциите на децата. Докато, разказвайки как малкият Васил влиза в килера да вземе сладки, като всяко едно дете, или да си хапне от меда, как майстори на по-малките си братчета и сестричката си пумпали, как им връзва люлки на клоните на дърветата или как ги разхожда на конче – да "приближим" по някакъв начин самия Левски."

Към полагането на клетвата децата се отнасят много сериозно, отбелязва музейният педагог.

"Физическото усещане, което добиват децата – с камата, револвера и Евангелието, поставянето на ръката на сърцето, изричането на тези думи, които са много въздействащи – много се впечатляват и сериозно произнасят клетвата докрай."

Повече по темата слушайте в звуковия файл.

Снимки: Исторически музей - Търговище

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна