Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния и Молдова с общо тържество в чест на мартеницата в Брюксел

Снимка: Ангелина Пискова

Българската културна асоциация в Брюксел бе домакин на провелото се вчера тържество в чест на мартеницата заедно с представители от Румъния и Молдова. Това е второ издание, посветено на символа на пролетта, обединяващ трите страни.

На щандове на трите страни бяха наредени мартеници, както и различни сувенири и вина. Председателката на българската културна асоциация Таня Станева през БНР:

"Препълнили сме залата, няма къде да седнат хората…Хубаво е, че този пресукан бял и червен конец може да свърже толкова много народи от всеки край на света. Какво по-хубаво от това?".

11-годишната Ванина беше от най-аплодираните изпълнители. Отлично се представи и връстникът ѝ Валери.

Ренте Елена е от Румъния и благодари на България, че организира второто издание за една традиция, която ни обединява. Има, разбира се, разлика и тя е и в думата, с която в Румъния и Молдова наричат мартеницата – марцишор.

"Марцишорът носи щастие и в края на месеца я връзваме на дръжката на цвете. Но белият и червен конец ни обединява всички", каза Ренте Елена.

Молдованката Надя Неве споделя, че според тяхната традиция червеното е символ на огъня, любовта и борбата, а бялото - на чистотата, пролетта и обновлението:

"Мисля, че в много отношения ние имаме културна връзка и много общи неща, особено при марцищора. За нас той е свързан с празника на пролетта. От най-ранна възраст всички деца у нас знаят за него и за тази традиция. Много ми беше интересно да чуя, че легендите при различните народи са съвсем различни, макар да символизират едно и също".

По-късно децата изработиха и продаваха мартеници, като събраните средства ще бъдат дарени на центъра за терапевтична подкрепа на деца с увреждания във Варна "Карин дом".




Снимки: Ангелина Пискова

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна