Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго се проведе олимпиада за децата от българските училища, посветена на Левски

Снимка: Елена Цанева

10 годишната Теодора Петрова беше една от близо  250 участници в олимпиадата посветена на Апостола, а 3-годишният Тервел Иванов беше един от най-малките участници. Преди 18 години Българо-американският център за културно-историческо наследство, отдавайки почит към делото на Васил Левски организира викторина. Сега обединени с Културен център  "Магура", те продължават традицията, а Кина Бъговска остава главен организатор:

"…за българските деца тука, които стават все повече , … виждам изключителен интерес, че те искат да покажат какво знаят за Левски….Децата искаха да говорят, искаха да покажат, че те знаят, че са учили"

Към всичко, което децата бяха научили за Апостола, към стиховете, които му посветиха, имаше надпревара и в различни спортни дисциплини.

Станислав Станимиров от Олимпийски клуб "В. Левски" помагаше в състезанията и в преодоляването на препятствията:

"Дисциплините, които бяха, започнахме с един символичен прескок на плет, който с колегите от Олимпийския  клуб изградихме, символично ,за късмет. Това, което е спряло нашият най-велик герой, да не бъде препятствие за тях. Останалите неща бяха пак по подобие на Апостола прескок на височина, скачане на въже, хвърляне на мед. топка, дърпане на въже и разбира се щафетни игри, които са за време и за бързина и ловкост".



Снимки: Елена Цанева
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна