Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

INSAIT обяви стипендиантска програма за развитие на технологични лидери

Николай Денков участва в официалното обявяване на нова стипендиантска програма за развитие на INSAIT.
Снимка: БТА

Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT (ИНСАЙТ) обяви стипендиантска програма за развитие на технологични лидери, по подобие на действащите във водещи университети като Станфорд, Кеймбридж, Оксфорд и Масачузетс. Обучението ще е за студенти от специалността "Информатика" на Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Кандидатства се до 17 март в INSAIT.

1 милион лева са осигурени от частния бизнес у нас за стипендии през  следващите 4 години. Целта е младите талантливи деца да останат да учат и да се реализират в България.

Научният директор на INSAIT професор Мартин Вечев:

"Стипендиите са в размер на 72 000лева за период от 4 години и включват базовото обучение, факултет по математика и информатика, специалност информатика, стажове, ежегодна работа, изследвания в INSAIT и летни стажове в дълбоко технологични компании".

"Кандидатите по тази стипендиантска програма трябва да изпълнят 3 неща. Първо, да кандидатстват във Факултета по математика и информатика. Второ, да бъдат приети в специалност "Информатика" - бакалавърска програма, и, трето, да се запишат като студенти и успоредно с това, разбира се, да бъдат приети за стипендианти по канален ред в INSAIT", каза деканът на Факултета по математика и информатика професор Мая Стоянова.

Премиерът Николай Денков потвърди, че се обмисля и държавна финансова подкрепа за стипендиантската програма, като и през следващите години тя  да се разшири и за други специалности от природните науки:

"Това, което се случва днес е първата огромна крачка в това отношение. Тя ще бъде допълнена и от националното съфинансиране, така че да знаем, че българските младежи имат възможност при условия, които съответстват на някои от най-добрите в света, да се развиват и в България, и много от тях искат да останат в България. Ние просто трябва да им помогнем".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна