Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци зад граница: Сърцето ни боли за "Калиакра"

"Калиакра"
Снимка: Български морски квалификационен център

Диана Бачкова и Светльо Димитров живеят с дъщеря си Лилия от 12 години в Лас Палмас, едната от двете столици на Канарските острови, но са от Варна. Имат работилница за яхти, бизнесът им върви, но носталгията по Варна и България остава. 

Даниела Стойнова разговаря с тях за съдбата на една от емблемите на морска България - ветроходът "Калиакра", който беше учебен кораб на Военноморските сили, но от години вече стои на кея и заедно с фериботите е към Българския морски квалификационен център. 

Поводът за този разговор е срещата на капитан далечно плаване Денчо Добрев - директор на Центъра, и заместник-кмета на Варна Павел Попов. Тогава Добрев поиска съдействие, за да може ветроходът да се ремонтира и да плава. След като слушат репортажа по радиото, Диана и Светльо се развълнуват толкова много, че не успяват да заспят. Това ги кара да се свържат с редакцията ни, за да коментират проблема и да се опитат да намерят решение. Емоцията им не е случайна - през 2010-а те участват с "Калиакра" в Регатата "Тол шипс" (в частта на пробега от Варна до Истанбул). Спомнят си как е изглеждал плавателният съд тогава и не могат да проумеят какво се случва 14 години по-късно. "Сърцата ни заболяха, защото спомените ни са за онзи красив кораб, развял българския флаг... ", сподели Диана Бачкова.

Според нея е абсурдно символ на Варна, национален символ, да има такъв проблем. 

За да действа един кораб, той трябва да функционира. Нали ние сме морска нация - това, че мислим за морето, не е достатъчно, допълни Светльо Димитров. 

Какви са вариантите за ремонт на кораба и как са готови да помогнат Диана Бачкова и Светльо Димитров? Чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Олга Карова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна