Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Грийнпийс" с гишета за потребители в столицата

Снимка: Ройтерс

Могат ли сметките ни за ток да намалеят чрез включване в енергийна общност и използване на възобновяема енергия - това ще обясняват в столицата днес и утре експерти по темата и доброволци. Инициативата е на екологичната организация "Грийнпийс".

От 8 до 14 днес пред сградата на Столична община ще има импровизирано гише за свободна енергия, организирано от "Грийнпийс".

Организаторите ще информират гражданите как могат да се сдружат в общност, така че да намалят или стопят бъдещите си сметки за електричество.

Създаването на подобни общности стана възможно с промени в Закона за възобновяемите енергийни източници, приети през октомври миналата година.

Те позволяват на хората да произвеждат собствена енергия и след това сами да решават как да я използват – дали да я съхраняват или продават.

Днешната инициатива има за цел да привлече и вниманието на общината в София към ползите от развитието на зелената енергия в София.

Утре гишето ще бъде пред паметника на Патриарх Евтимий от 12 до 18 часа.

Всички, които нямат възможност да отидат на място, могат да използват калкулатора на сайта на организацията, който ще им даде информация за необходимите слънчеви панели, стойността им и съвети за финансиране.


По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна