Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинематограф кани на кино пътешествие

| Интервю
Снимка: Кинематограф

Късото кино има страхотната способност през метафори да разкрива много интересни идеи. Това каза пред БНР Юлиян Спасов, основател на Кинематограф.

"Късометражното кино е непоказваното кино. Макар че има публика и интерес, който през последните години се засили, и до днес показът на късо кино е нищожен в сравнение с пълнометражното кино. В същото време нещата, които се снимат и се разказват там, са не по-малко интересни и не са по-малко богати. Затова решихме, че си заслужава да се специализираме в този формат", коментира той.

Тази седмица се оказа седмица на документалистиката при нас, посочи Спасов в интервю за предаването "Преди всички" и добави, че само в София са предвидени 4 прожекции, които са част от този клон на киното.

"Това е интересно и за самите нас, защото документалното кино е по-малък дял от това, което показваме. Последната половин година имаме изключително много запитвания, изключително много интерес, особено към новите ни програми тип кино пътешествие, които са нещо по средата".

По думите му кино пътешествията са нова линия програми. Първата тема беше вода, днес е гора, а следващите теми са космос и зима, отбеляза Спасов.

Тази вечер като част от поредицата документално и късо ще бъде излъчен филмът "Гора". Той уточни, че това всъщност е програма, съставена от 7-8 късометражни филма от различни държави.

По думите му кино пътешествието е микс между документално и художествено кино, обединени в определена тема. Това са теми, които раждат изключително много истории, ситуации и конфликти, добави Юлиян Спасов.

Продължава и традицията за кино в училище. Вероятно до месец отново започват срещите с ученици от 10-12 клас от столични училища, съобщи той. "С този проект се опитваме да доближим киното до учениците и учениците до киното", каза още той.

Цялото интервю на Силвия Великова с Юлиян Спасов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна