Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата образователна ескейп стая: Загадките на климатичните промени

Снимка: bioXcape

Коя е д-р Ирма Желязкова и какво се е случило с нея – въпрос за любителите на загадки. Това е основната фабула в първата образователна ескейп стая в България. Стаята се намира в подземните помещения на Царската градина в София. Подземието е интерпретирано да наподобява изоставената лаборатория на изчезнал по време на научна мисия биолог. Задачата на отборите е да довършат нейното изследване. Чрез знания и екипни действия участниците преминават през предизвикателствата за справяне с климатичната криза.

Ескейп стаята е създадена от фондация "Биоразнообразие" и Националния природонаучен музей. За начинанието в "Нашият ден" разказва Йорданка Динева.

Целта, по думите на Динева, е хората да бъдат въвлечени в темата за биоразнообразието и климатичните промени по един по-различен, забавен и приключенски начин. Създателите се надяват след предизвикателството участниците да излязат с чувството, че живеем в условия на климатични промени и са необходими действия за преодоляване на природната криза.

Това е първата ескейп стая в България, която е базирана изцяло на научни факти. Информацията е поднесена под формата на различни пъзели и приключенски загадки.

Могат да участват самостоятелно деца и младежи над 14-годишна възраст. Стаята е подходяща и за по-малки деца (от 7 г.), но те трябва да бъдат с придружители, за да могат да се справят. Тъй като е класическа ескейп стая и не е много лесна, е интересна и за възрастни хора.

Динева заявява, че климатичните промени засягат ежедневието на всеки един човек, те се отразяват както на климата в градовете, така и на различните природните местообитания, биоразнообразието, питейната вода, земеделието.

"Това да изиграем една ескейп стая става повод да поговорим по всички тези въпроси, които ни засягат и можем да решим само заедно – и като хора, и като политици, и като бизнес – всеки според своята компетенция и позиция", казва гостът на предаването.

Досега към стаята проявяват интерес и любители на този тип загадки, и хора, ангажирани с екологичната кауза. Резервациите стават онлайн на страницата на ескейп стаята. 

Динева изразява надежда, че с този по-различен подход неправителствената организация и научната общност ще създадат мост към по-широка аудитория, защото темата засяга живота на всички нас.

Целия разговор чуйте в звуковия файл

Снимка – bioXcape
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна