Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предлагат резолюция на ООН за временно примирие в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати наложиха вето върху проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, където броят на жертвите вече надхвърли 29 хиляди.

Американският представител в Съвета обясни по-рано, че проектът, внесен от Алжир, ще застраши преговорите за освобождаване на израелските заложници от групировката Хамас и така няма да осигури трайна основа за мир.

САЩ предлагат резолюция в Съвета за сигурност на ООН за временно примирие в Ивицата Газа. В анклава продължава израелската офанзива срещу "Хамас", като жертвите от палестинска страна наближават 29 200 души.

В документа Вашингтон за първи път призовава за временно прекратяване на огъня, но - цитирам -  в момента, в който то е осъществимо. Американското предложение отправя и предупреждение към Израел да не започва наземна операция в района на град Рафах. 

Именно от Рафах канадският министър на международното развитие Ахмед Хюсеин заяви, че ситуацията в района е критична:

"Трябва ни незабавно прекратяване на огъня, за да може да се достави повече хуманитарна помощ и да се евакуират повече уязвими хора."

Израел нареди нови евакуации от два квартала в южните покрайнини на град Газа, което е индикация, че палестинските бойци все още оказват твърда съпротива в някои райони в северната част на Ивицата Газа. 

Световната здравна организация съобщи, че е получила достъп до болница Насър в град Хан Юнис, където в момента има над 180 пациенти и 15 души персонал. В сградата няма вода и електричество и единственото, което работи, са няколко генератора за животоподдържащите системи на хората. 

А проучване на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) установи, че всяко шесто дете е силно недохранено в изолираната и до голяма степен опустошена северна част на палестинския анклав. 

Проучването констатира задълбочаващи се страдания на цялата територия на ивицата Газа.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна