Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел няма да плати всяка цена за освобождаването на заложниците на "Хамас"

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел няма да плати всяка цена за освобождаването на заложниците, които държи палестинската групировка "Хамас". Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху въпреки растящото недоволство в Израел срещу него. За пореден кръг преговори за заложниците в Близкия изток пристига Брет Макгърк, координатор на Белия дом за Близкия изток и Северна Африка.

Брет Макгърк ще обсъди в Израел планираната офанзива в Рафах. Съветникът на американския президент за Близкия изток ще повтори опасенията на Вашингтон във връзка с операцията без защита на цивилното население. Израел отхвърли няколко пъти призивите да не атакува града в южната част на ивицата Газа, където са се стекли около милион и половина палестински бежанци. Съединените щати, Катар и Египет се опитват да постигнат споразумение за примирие преди Рамазана в началото на март. Американски военни наблюдатели смятат, че Израел няма да започне офанзивата в Рафах преди Рамазан.

САЩ наложиха вчера вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня в Газа, с аргумента, че приемането на текста би саботирало настоящите преговори.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на финансите Бецалел Смотрич заявиха категорично, че Израел няма да плати всяка цена за връщането на заложниците, които все още се намират в Газа. Смотрич беше категоричен, че освобождаването на 134-мата заложници е възможно единствено чрез засилване на военния натиск и победа над "Хамас". След него и премиерът Бенямин Нетаняху публикува изявление, в което повтори позицията на Смотрич. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени