Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севар Иванов: Актьорската професия ти дава възможност да се поучиш от грешките на героите си

"Кученцето се засмя" е първият моноспектакъл на младия актьор

Севар Иванов
Снимка: Иван Русланов

Живот между артмениджмънта и ролите в киното, телевизията и театъра – така можем да опишем ежедневието на младия български актьор Севар Иванов
Може би сте го гледали във "Войната на буквите" или с ролята му в станалата доста популярна постановка "Портретът на Дориан Грей" на режисьора Стайко Мурджев по Оскар Уайлд. 

Носител е на наградата "Икар" за поддържаща мъжка роля в постановката "Федра" (Сияйната) от Петър Пламенов, с режисьор Бойка Велкова. Всички тези важни роли го довеждат до първия му моноспектакъл "Кученцето се засмя" с режисьор Ана Батева.

"До голяма степен всяка комедия е нечии чужд проблем, нечия чужда трагедия. Така е и в "Кученцето се засмя". Зависи от гледната точка – кой как го разглежда. Има и такъв изрази - няма по-забавно нещо от чуждото нещастие. На моменти се припознават зрителите в ситуацията, в която е изпаднал героят Артуро Бандини. Знаят какво е да си бил в такава ситуация", сподели Севар в предаването "Понеделник вечер".

Моноспектакълът "Кученцето се засмя" е по романа на Джон Фанти "Питай прахта". А за главния герой Артуро Бандини трябва да знаем, че е един писател и мечтател.

"Той живее в главата си и смята, че щом един негов разказ е бил публикуван в някакво списание, той вече чака Пулицър и Нобелова награда за литература. Едва ли не всички редактори ще се избият, за да публикуват неговите текстове. Фантазията му обаче се сблъсква с реалността, че никой не му е длъжен и, че единствената негова задача е той да продължи да пише", разказа още за героя си Севар Иванов.

Севар смята още, че е успял да изгради един много плътен и стабилен образ. Остава верен на героя и успява да го защити във всички аспекти и ситуации.

"Актьорската професия е много сладка, защото ти дава възможност да се поучиш от грешките на героите си. Това се отнася и за публиката. 

Зрителите имат възможността да гледат един чужд живот, който взима едни решения, които те, ако са си мислели да ги вземат, вече ще видят до какво биха довели. По същия начин, героите с които съм се сблъсквал са ме променяли".

"Кученцето се засмя" може да видите на 27 февруари от 19,30 часа в Национален студентски дом в столицата.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна