Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пост-Брекзит: "Катастрофални" разходи за британски износители на храни в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските предприятия за хранителни стоки, изпращащи продукти в ЕС, е трябвало да отделят допълнителни 170 милиона паунда за експортни разходи поради бюрокрацията, свързана с Брекзит, като промените бяха описани като "катастрофални" за някои износители.

Публикуваните от "Гардиън" данни показват, че през трите години след напускането на общия пазар износителите на храни от животински произход е трябвало да платят сумите, за да осигурят одобрение от ветеринари, преди да могат да изпратят своите пратки. Стоки като риба и рибни продукти, добитък, месо и млечни продукти трябва да имат здравен сертификат за износ, подписан от ветеринар като допълнително изискване от януари 2021 година.

Само през последните 12 месеца износителите са платили повече от 58 милиона паунда.

Допълнителните разходи са довели до рязък спад на износа, особено сред по-малките производители, като стойността на месните продукти, изпратени в ЕС, е намаляла със 17% спрямо 2019 година.

Питър Хардуик, съветник по търговската политика в Британската асоциация на месопреработвателите, казва, че допълнителните разходи са били "катастрофални" за някои по-малки компании. "Правилата навредиха най-много на малкия бизнес, тъй като сега е много по-трудно да се изпращат малки смесени пратки до ЕС, както се правеше преди Брекзит, тъй като те изискват множество сертификати, което води до много по-високи разходи за износ", добавя Хардуик. Обединеното кралство въведе реципрочни мерки миналия месец, което породи опасения, че някои износители от ЕС може да се откажат от износа за Обединеното кралство, заради допълнителните разходи и бюрокрацията.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени