Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на цените на газа в САЩ след съкращаване на производството от Chesapeake Energy

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цените на природния газ в САЩ претърпяха значителен скок в началото на търговията в сряда, като договорът за месец напред на Henry Hub поскъпнаха за кратко с над 8%. Скокът се дължи на съобщение на енергийната компания Chesapeake Energy за планирано намаляване на производството на газ през 2024 г.

Компанията цитира продължителната слабост на цените на газа като основна причина за решението си "да отложи разработването на допълнителни находища, като същевременно намали дейността по оборудването и завършването на други".

Chesapeake Energy също така преразгледа плана си за капиталови разходи за 2024 г., предлагайки намаление с 20% и насочвайки се към производствен диапазон от 2,65-2,75 милиарда кубически фута на ден, което е спад от приблизително 3,43 млрд. куб фута дневно през четвъртото тримесечие на 2023 г.

След новината фючърси на синьото гориво в САЩ с доставка през март се повишиха за кратко с над 8%, преди слабо да парират първоначалния растеж, повишавайки се с около 7% към 11.30 часа българско време.

Очакванията за намаляване на производството на природен газ през 2024 г. се засилиха, след като цените на синьото гориво удариха 3 и 1/2-годишно дъно паднаха до 3-1/2-годишно дъно по време на вчерашната търговия (на 20 февруари). Цените на природния газ в САЩ се сринаха с повече от 25% от началото на годината досега, достигайки най-ниските нива от юни 2020 г. насам в резултат на почти рекордното производство, голям запълняемост на наличните газохранилища и температури над средните за сезона. Освен това метеоролозите прогнозират, че времето ще продължи да е по-меко от нормалното до 6 март.

Добивът на газ в САЩ през февруари се увеличи до средно 105,8 млрд. куб. метра на ден в сравнение със 102,1 млрд. куб. м през януари.

В същото време цените на синьото гориво в Европа се понижават с около 2% през първата половина на днешната търговия, като газовите фючърси на нидерландския хъб TTF се тъгува около 23,60 евро за мегаватчас - малко над вчерашното дъно около 23,30 евро, което беше най-ниското от 2-ри юни 2023 г. Поевтиняването е факт поради свръхпредлагането и намалената вероятност от рязко застудяване в близко бъдеще.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Очаква се тази тенденция да стабилизира запасите на синьото гориво, намалявайки необходимостта от попълване през летните месеци. Резервите от газ в ЕС към 19 февруари са 65,12%, което е най-високото нито на запълняемост на газовите хранилища за това време на годината от поне 2011 г., като в Германия газохранилищата са запълнени на 71,47%, в Италия на 59,61% и във Франция - на 49,16%.

Освен това доставките от Норвегия са се увеличили, тъй като беше решен проблема с намаляването на капацитета в норвежкия завод за преработка на газ Kollsnes.

Междувременно Камарата на представителите на САЩ гласува против решението на президента Джо Байдън да спре издаването на нови разрешителни за проекти за втечнен природен газ (LNG) на компании, продаващи природен газ на страни без споразумения за свободна търговия. Администрацията на Байдън искаше да направи преглед на въздействието върху климата, преди да издаде нови разрешителни. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна