Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС одобри нови санкции над Русия заради войната срещу Украйна

Снимка: Алами/Ройтерс

Европейският съюз одобри 13-ти пакет санкции срещу Русия. Към списъка със санкционираните ще бъдат добавени близо 200 юридически и физически лица, но не и ограничения в нови сектори на икономиката.

След изтеглянето на украинските сили от Авдеевка началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов призна, че ситуацията на фронта е тежка. Той обаче отбеляза, че на прага на третата година от пълномащабна война Русия също има проблеми.

Според началника на украинското разузнаване Кирил Буданов на руската армия са били необходими почти две години тежки атаки от началото на пълномащабното нахлуване, за да превземе украинската Авдеевка.

В интервю за "Уолстрийт джърнъл" Буданов призна за трудности на фронта, но подчерта, че руската армия е претърпяла сериозни материални загуби и е дала много човешки жертви. "Сега Русия изпраща неподготвени тълпи на фронта като пушечно месо и използва повече артилерийски снаряди, отколкото може да произведе", коментира Буданов. 

Според него Русия е спряла да обстрелва Украйна с ракети поради намаляване на доставките.

"За окупатора ще бъде трудно да постигне основната си стратегическа цел да завладее всички източни територии на Донецка и Луганска области", смята шефът на украинското разузнаване. Той изрази съмнение, че западните партньори на Украйна ще успеят да доставят оръжие и боеприпаси за цялата година, докато армията се подготвя за ново контранастъпление. Неотдавнашно проучване на базирания в Лондон мозъчен тръст RUSI установи, че руските сили ще достигнат своя пик в края на годината и ще се борят през 2025 г. с недостиг на боеприпаси и бронирани превозни средства.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени