Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел: Няма да подпиша т.нар. меморандум

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Няма да подпиша т.нар меморандум. Това заяви на брифинг Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Време е да кажа какво направих и какво няма да направя, каза Габриел.

"Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която ги запознах как аз разбирам управлението на държавата и какво смятам да правя и да не правя. Преди всичко – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията".

"Меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция. Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности - за подялба на служби, регулатори и съдебна система", добави Габриел.

"Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система", каза още вицепремиерката.

"Обезпокоителното е, че този документ е изработен с крайна цел - и остава усещането за това - държавата да бъде разделена между две коалиции, а независимите регулации, съдебната система - да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата за сметка на лични цели и партийни интереси", каза тя.

Според Габриел текстовете от меморандума категорично сочат, че "по същество този документ предлага две политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с Конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, съдебна система и служби за сигурност.

Меморандумът влиза в противоречие с българската конституция, посочи още Мария Габриел и добави, че той е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи.

Относно съдебната реформа тя коментира, че посочените цели не могат да бъдат постигнати за девет месеца.

"Това е програма за цял управленски мандат", каза Габриел.

Според нея предлаганите промени в службите съвпадат като срокове с изборите за Европейски парламент и липсват аргументи дали тези промени няма да застрашат националната сигурност.

По отношение на предлаганите промени в Министерството на електронното управление Габриел посочи, че министърът от няколко месеца има охрана и не е ясно дали предложенията са опит за замазване на корупционен скандал или опит за овладяване на това министерство.

"За външната политика - черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. Искам да подчертая, че за мен външната политика се базира на националните интереси и националните приоритети. И България трябва да говори в един глас", каза вицепремиерката.

И още: 

"Т.нар. меморандум е изготвен с хоризонт до декември 2024 година. Но за период от 4 години. Не разбирам на всеки девет месеца ли ще се подписват меморандуми, или само за 9-те месеца, в които премиерът ще е от ГЕРБ"

Габриел подчерта, че огромна част от управленската програма - Еврозона, Шенген, образование, енергетика - липсва от меморандума.

"За всички е ясно, че документ, разработен само от едната страна и изпратен по приложение за чат, не цели постигане на

съгласие. Това е саботиране на процеса по разговорите и е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление", каза още Мария Габриел и завърши:

"Заради всичко това информирам българските граждани, парламентарните партии и международните ни партньори, че аз няма да сложа подписа си под т.нар. меморандум на ПП-ДБ".

Цялото изявление на Мария Габриел можете да чуете в звуковия файл.По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна