Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската петролна и газова асоциация със стратегия за цените и доставките на горива

Светослав Бенчев
Снимка: БГНЕС

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) предлага стратегия, с която да се избегнат трусове при доставките на горива и резките повишения на цените за българските потребители. В документа са заложени и поредица от мерки за плавен енергиен преход в транспорта.

Стратегията залага на важни политики, които трябва да се следват. На първо място трябва да се запази производството на горива в страната, а на второ изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис", посочи председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

"Откъдето и да го погледнете, рафинерията е българска и ще продължи да ни захранва с горива, но ще трябва да се модернизира и да започне да произвежда нови видове горива, които трябва и да са осигурени а територията на страната", каза той. 

Бенчев добави, че важно е изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис", за да се осигури наличието на нефт в страната, за да може да се задоволи и рафинерията да бъде подсигурена с нефт. 

"БПГА отчита още, че страната се нуждае от преходен период от 10 години, за да декарбонизира транспортът и това може да бъде стимулирано с редица мерки, стимулирано при промяна от задвижването от бензин на пропан-бутан", даде за пример Бенчев.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени